studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

E-mail

Slatka jela

Slano

Praktično

Linkovi

Slana Gužvara
15.11.2007., četvrtak
Svi prethodni slani recepti

Lažna musaka s porilukom

Kao maloj, ali i malo starijoj (no ne puno većoj) najgora kazna bi mi bila jesi poriluk. Što se mene tiče mogla bih pola dana stajati u kutu okrenuta prema zidu samo da ne moram jesti poriluk. Onda i je jednom zamirisala juha od poriluka, pa sam mamu molila da mi napravi čušpajz, a on ga je napravila isti dan da se ja ne bih predomislila. Od tada ja jedem poriluk na hiljadu načina. S druge strane, muž moj, nikada dok nismo počeli živjeti skupa, nije jeo poriluk.
"Jesi li ti sigurna da se to jede?" i
"Ne znam, ne znam!" bile su njegove najčešće rečenice vezane uz taj 'veliki mladi luk', p sam ga prevarila napravivši mu musaku u koju sam podvalila poriluk. Sada oboje jedemo poriluk kako god možemo ga napraviti.
I sad recept za lažnu musaku sa porukom:
Treba vam: poriluk (dva srednje velika), krumpir (isto dva), mljeveno meso (za dvije osobe oko četvrt kile), ulje, sol, vegeta (i luk).
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Poriluku odvojite ono bijelo od zelenog, pa bijelo izrežite na kolutiće (oko centimetar debele), pa ugrijte dvije tave i ulje u njima. U jedno ubacite sitno nasjeckani luk (ili možete jedan list poriluka na sitno nasjeckati i upotrijebiti umjesto luka)
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
i pržite dok ne postane slatkasto, pa dodajte mljeveno meso, u drugoj tavi dinstajte poriluk. Meso se prži dok svaki komad ne potamni, a poriluk dinsta dok ne omekša (ubrzat će podlijevanje, dosta je deci i pol vode). Krumpir ogulite i izrežite na kockice i kuhajte dok ne omekša.

Dok se sve to dinsta, prži i kuha, dva kisela vrhnja i jednu žličicu slatke mljevene crvenu papriku promiješajte. (Ovisi o ukusu, vrhnja i crvene paprike stavite kako volite ili uopće ne morate, ja volim tako).
Kad je sve gotovo, stavit u protvan, promiješajte, zalite vrhnjem i u zagrijanoj pećnici, na 200 °stupnjeva pecite 20-ak minuta.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
(ne znam kuhati u malo posuda :) )
Fino, fino:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Dobar tek!

Lu-lu


Lovački ćevapi


Ovaj recept sam naslijedila od pokojnog ujaka i ne prođe pripremanje ovog jela da ga se ne sjetim.
Jelo je jako izdašno i idealno za veća društva jer se s relativno malo mesa može nahraniti dosta ljudi... naravno da to ovisi o kapacitetu dotičnih osoba!
Za 4 osobe treba (otprilike):
75 dkg svinjetine od lopatice (saftnije je)
20 dkg špeka (slanine, sušenog carskog mesa)
2-3 dl masnijeg kiselog vrhnja
ulje
sol
papar
vegeta

Image Uploaded by ImageShack Toolbar Meso narežemo na kockice i napacamo uljem, solju, paprom i vegetom, kao za roštilj. Meso je dobro napacati ujutro prije pripreme.

Image Uploaded by ImageShack Toolbar Svaki komad omotamo tankom šnitom špeka. Ako je komad manji, treba špek pridržati probadanjem čačkalicom. Prelijemo ostatkom paca (marinade) i stavimo peći na oko 200 C približno 1 sat. Ja uvijek dio kockica ostavim neomotano jer moja Mikica ne voli sa špekom.
Image Uploaded by ImageShack Toolbar Image Uploaded by ImageShack Toolbar
Kad je meso pečeno na svaki komadić staviti po malo vrhnja, pa vratiti u ugašenu pećnicu na oko 10 minuta da se zapeče.
Image Uploaded by ImageShack Toolbar
Ovo jelo najbolje prija uz pire krumpir i zelenu salatu.
Najčešće ga radim nedjeljom jer nikome nije žao da se preostalo pojede u ponedjeljak uz svježe pripremljen krumpir!
Image Uploaded by ImageShack Toolbar

Dobar tek!
Vaša Lorna

Popečci

Ne znam kako vi, no ja se često nađem pred gomilom starog kruha; kupi muž, kupim ja, pojedemo pol.... drugi dan pojedemo i drugu polovicu, no za treći nam ostaje kruh star tri dana – stari kruh meni nije fin. I što sad?Nije lijepo bacit ga, ne znam nikoga kom bi trebao da njime hrani, recimo, pajceke.... treba taj kruh iskoristiti.

Znam nekoliko recepata za koje je stari kruh dobar;
- u zagrijano i zašećereno mlijeko nalomite kruh, pustite da omekša i navalite – jednostavno, brzo i slatko.
- zamutite jaja s malo soli ( ili vegetom, ili dodacima po volji), u jaja umačite kruh i pržite ga na vrelom ulju, uz to fino pašu kiseli krastavci.
- knedle od kruha (sastojci kao i za popečke, bez češnjaka, kuhaju se) super pašu uz gulaše...
No, danas vam donosim recept za popečke.

Potrebno je;
- stari kruh izlomljen na komade
- nasjeckani špek
- vegeta (sol, ako vegetu ne koristite)
- nasjeckani peršin
- nasjeckani luk
- nasjeckani češnjak
- jaje
- brašno
- krušne mrvice
Image Hosted by ImageShack.us

Neki sastojci, naravno, nisu nužni i varijacije na temu su dobrodošle. Za početak navlažite kruh običnom vodom, ne pretjerujte, tek toliko da omekša. Dobro ga iscijedite, i stavite u jednu posudu. Redom ubacujte namirnice i dobro izmješajte. Na kraju dodajte jedno jaje, također izmješajte, a potom brašno i krušne mrvice kako bi pokupile višak vlage. Možete umiješati veću količinu smjese, te ju iskoristiti i drugi dan.
Od smjese oblikujte «pljeskavice» - kuglice koje će te potom spljeskati.
Image Hosted by ImageShack.us

Pržite, s obje strane, u vrelom ulju, par minuta – dok ne pozlate, te ih od viška ulja ocijedite na papirnatom ručniku.
Image Hosted by ImageShack.us

Popečci su najfiniji dok su još topli, a dobar su prilog raznim jelima, ja sam ih danas poslužila uz šnicle i čušpajz od mrkve i graška.
Image Hosted by ImageShack.us

Također, možete ih pripremiti za doručak, kao glavno jelo uz jogurt, vrhnje i sl.
Dobar tek!
Nessa

Dinstano kiselo zelje i pogačice s tikvicama

"Kaj bumo danas imali za ručak?" po hiljaditi put me pita mojenajvoljeno i ja po hiljaditi put odgovaram da će to biti dinstano kiselo zelje i pogačice sa tikvicama.
"Prilog sa prilogom?" nesretno će on.
Zato, imate li mesoždera u kući uz to idu hrenovke sa roštilj tave ili kuhane. Također i pogačice i kiselo zelje može se poslužiti sa nečim drugim.
A sada recept:
Sve što vam treba je:
vrećica kiselog zelja (nama nitko ne radi zimnicu pa kupujemo)
pola većeg luka ili jedan manji
2 krumpira
2 jaja
2 tikvice
mlijeko
oštro brašno
ulje
sol i papar

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Zelje isperite i ostavite da se cijedi

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

A tikvice naribate

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Od jaja, brašna i mlijeka napravite malo gušće tijesto za palačinke, pa dodajte tikvice.

Krumpir izrežete na kockice, i onda ovisi o ukusu ili ga kratko prokuhajte u slanoj vodi, ili ne morate ako ne volite pregnjeckav krumpir.
U dubokoj tavi na malo ulja bacite sitno nasjeckan luk, pa kada minutu-dvije dodajte zelje i krumpir. U šalici za bijelu kavu
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
promiješajte 4/5 vode i 1/5 ulja (običnog), te svakih 3-5 minuta zaljevajte dok ne bude prekriveno vodom. Posolite, popaprite i pustite kuhati još 15-20 minuta (dok krumpir ne omekša).
Za to vrijeme ugrijete plitku tavu (ja obično radim na onoj za palačinke) i ulje, pa žlicom vadite tijesto u tavu
Free Image Hosting at www.ImageShack.us.
Pogačice se okreću svakih dvije minute, po dva puta, ili više ako volite više pečene.
I na kraju, hrenovke uopće ne trebaju :)
Dobar tek
Lulu

Brokule sa sirom

Ovo jelo preporučam ako volite jesti nešto kasnije, odnosno ako ste poput mene, pa jedete iza 18 sati uvečer.
Preporučam zato jer je donekle lagano, hranjivo i zdravo.
Znači kupite brokule, operete ih u hladnoj vodi.
Image Hosted by ImageShack.us


Stavite brokule u zdjelu sa vodom i malo soli i pustite da voda zavrije.
Nakon toga ugasite vatru.
Brokule nije potrebno dugo kuhati kao i svako drugo povrće jer time povrće gubi svoje hranjive i zdrave sastojke i smisao jedenja povrća gubi se.
Kada izvadite brokulice iz vatre, stavite ih na tavicu na malo maslinova ulja i prepržite ih.
Potom iste naslažite u protvu.
Nakon toga, uzmite sir, rastopite ga na vatri i prelite preko naslaganih brokula. Sve zajedno malo prepecite u rolu. Ovo zadnje nije niti potrebno, ali onaj tko voli malo prepečni sir, kao naprimjer moja bolja polovica, uživati će u tome.

Ovakvu brokulu možete poslužiti uz pire krumpir, kuhanu tjesteninu ili rižu.
Želim Vam dobar tek.

Gali

Oslić s krumpirom iz rerne

Evo još jedno jelo koje vjerojatno svi znate praviti, ali možda posluži kao dobra ideja na koju ste zaboravili.
Budući da s posla dolazim oko 16h, a dragi malo poslije 17h, kuhanje preko tjedna nastojim što je više moguće pojednostaviti i ubrzati a da ipak ne izgubim na kvaliteti. Trudim se praviti lagana i zdrava jela, s puno maslinovog ulja.

Danas ću vam predstaviti moj način pripravljanja oslića s krumpirom iz pećnice ili što bi mi rekli - iz rerne.

Sastojci
(uglavnom odokativno):
- 1/2 kg fileta oslića
- krumpira po želji
- začini: vegeta twist za ribu i krumpir
- nekoliko češnjeva češnjaka
- maslinovo ulje
- ružmarin
- zelena salata
- mladi luk
- limun
- sol
- Kotany mješavina začina za salatu


Recept:
Oslića gurnite u mikrovalnu na odmrzavanje.

Krumpir ogulite i narežite na ploškice. Ja osobno koristim blagodat Interspara i kupim porciju krumpira koji je već očišćen a sadrži taman koliko je za nas dvoje dovoljno. Malo ga poškropite maslinovim uljem i obilato posipajte Vegetom Twist za krumpir. Ostavite stajati.

krumpirkrumpir2

Očistite nekoliko češnjeva češnjaka i zdrobite ga u drobilici.

cesnjakcesnjak2

Odmrznutog oslića stavite na veliki tanjur i poškropite obilato maslinovim uljem. Češnjak koji ste malo prije zdrobili, uzmite među prste i utrljajte ga u ribu. Bogato ga posipajte Vegetom Twist za ribu s obje strane i ostavite stajati barem desetak minuta da se začini upiju. Maleni prstohvat ružmarina nije naodmet, ali zbilja maleni jer inače previše preuzme aromu.

oslic
oslic2

Tepsiju premažite tankim slojem maslinovog ulja i u nju usipajte pripremljeni krumpir i oslić. Ulijte u jedan kut oko 2 dl vode.
Zašto u kut? Zašto što bi se polijevanjem po sredini isprali začini.
Stavite u pećnicu na 180 stupnjeva oko sat vremena.

tepsija

U međuvremenu, napravite zelenu salatu. Svi znate kako se to radi, ali svejedno ću napisati kakav je moj postupak.
Očistim salatu, očistim mladi luk i isjeckam ga na ploškice. Sjedinim ih u velikoj posudi, prelijem maslinovim uljem i limunovim sokom te dodam jedan jako mali zdrobljeni češanj češnjaka samo arome radi. Posipam mješavinom začina i salata je gotova.

salata


Nakon što je oslić gotov, izvadite ga iz pećnice i uživate:)

gotovo

gotovo


Dobar tek od nas Bandita:*

Lađice od patliđana (ili punjeni patliđani)

Ovo jelo svakako preporučujem spremati ljeti, najkasnije u rujnu,
dok su patliđani mladi i mekani jer tada ne trebate soliti ni guliti.

Ako ste pak nostalgični pa želite iskoristiti zadnje svježe povrće, patliđani su sad već gorkasti i žilavi pa lađice izdupite ranije, natrljajte solju i ostavite stajati dok vi napravite "filu".

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Isto tako koru uzdužno ogulte na par mjesta.
Uz rub i po dnu, ipak malo ostavite, da se patliđani ne bi raspali pri pećenju.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Nemojte ovo spremati u mikrovalnoj, probala sam, patliđani se pretvore u vodu, a fila bude tvrda...


U pećnici, na 280 stupnjeva, dovoljno je pola sata...



Za pripremu kompetnog jela treba vam 45 minuta, a za prilog poslužite smeđu rižu (samo skuhanu u slanoj vodi).




za dvije osobe:

- 1 veći patliđan ili 2 malena

- 15 dag mljevenog mesa (za vegetarijanece može bez mesa)

- čajna šalica sojinih ljuskica (prelivenih kipućom vodom da nabubre)

- 1 crveni luk

- malo soja sosa (po ukusu)

- sol, papar (po ukusu)

- ulje suncokretovo ili sojino

- malo maslinovog ulja

- parmezan

--------------------------------------

- šalica riže za prilog

--------------------------------------



1. Operite patliđan, bacite petiljku, prerežite na pola i izdubite lađice

2. Izdubljene lađice natrljajte solju, ako su patliđani stari (dakle sada, ljeti ne trebate, nisu gorki!)

3. Nasjeckajte luk i ubacite ga na tavicu (s poklopcem) gdje se već zagrijalo ulje (2/3 suncokretovog i 1/3 maslinovog ili samo maslinovo - po ukusu)

4. kad se luk smekša i postane "staklen", ubacite soju, posolite i malo prodinstajte (pirjajte) poklopljeno.

5. dodajte meso, dobro promiješajte, posolite, popaprite i poklopite te ostavite dinstati oko 5 minuta

6. dodajte malo soja sosa, dobro promiješajte i maknite s vatre.

7. ako ste bili izdašni sa soljenjem, isperite i posušite lađice pa punite nadjevom

8. posipajte parmezanom i stavite peći u pećnicu na 280 stupnjeva Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

9. nakon 25-30 minuta izvadite, posipajte s još malo parmezana ili ostavite odhladiti pa dodajte kiselo vrhnje

10. prekrite folijom ili poklopcem vatrostalne posude nekih 10-ak minuta da se još bolje sjedine okusi
i uz malo integralne riže, dobar tek!


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Jane

Okruglice od riže (vulgaris i one malo složenije) sa umakom od špinata

Već je dugo vremena kako sam ja trebala objaviti recept, no mene je sve sram, uz tolike kuharice. Uvijek imam strah da nije dovoljno dobro, ili, još gore, da ništa ne valj. Onda je moj Davor odnio na posao što nam je ostalo i ponudio svoje kolege kojima je bilo toliko fino d su tražili recept. Zvala sam mamu da joj kažem da ja ipak fino kuham, na je rekla da je to znala, sada sam s osokolila pa ću recept podijeliti sa vama, a vas moli da ako budet radili da javite jesam li bila od pomoći.
Okruglice od riže je jako jednostavno napravit. Skuhate rižu, pa kada je gotova, u nju ubacite jedno jaje i naribani sir, čekate da se ohladi i onda žlicom za juhu vadite smjesu u sredinu stavite kockicu mozzarele oblikujete kuglicu. kažu da bi trebala biti veličine jajeta i ovalna, ali ja sam klamzatsa, pa je meni lakše napraviti okruglu. Zatim pohat kako e već poha, brašno, jaja, poh (mrvice). jako, jako fino.
E, sada, imate li mesoždera (kao što ja imam) koji ne može bez mesa… Ljetos sam u jednoj od onih kuharica što ih umeću u novine našla recept za fiiine kuglice od riže punjene graškom, mesom i sirom. Onda sam ga studirala i studirala, pa sam pomislila "To može i jednostavnije!", jer u za taj mi je recept trebala i žalfija i šafran i svašta nešto.
"Ovako ću ja to napraviti" pomislila sam i napravila sam.
Ovo je sve što vam treba, i još brašno, luk i sol (sat samo pokazujem kakav imamo):
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

1. Dinstatala sam grašak i kukuruz:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

2. te istovremeno u drugoj tavi mljeveno meso
3. Zatim za dvije minute (to se ja hvalim svojom pločom :) ) dodala sam rižu. Jedna šalica (ona za bijelu kavu), te Ľ vrećice smrznutog (Ledo) graška i isto toliko kukuruza, oko 20 dk sira i pola kile mesa je za 20-ak kuglica, pa je to jelo "za goste", te sam sve zaljevala dok nije bili duplo više vode (oko 4 deci) od riže, a zatim se kuha dok riža nije potpuno mekana, ali ne raskuhana :).
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


4. kada je sve gotovo i još uvijek vruće doda se izribani sr (koliko i koji volite) ili parmezan iz vrećice, jedno sirovo jaje i pomiješa se meso, te se ostavi hladiti:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



5. Dok se hladi napravi se umak od špinata. Ne volim baš špinat, ali ovo je jako fino.
6. U tavi se sdinstaju pola luka i jedan-dva češnja češnjaka, pa dodate zamrznuti špinat (ja sve radim Ledovim :) ), kada se špinat otopi, ubacite sir narezan n kockice (isto koji i koliko želite), a kada se i sir rastopi, začini se po ukusu i sve zalijete vrhnjem za kuhanje (ja volim više vrhnja) i ostavite da zakipi.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


7. Ostavite na toplom. Meni se za to vrijem smjesa već ohladila, pa sam radila kuglice. Žlicom za juhu, na vlažan dlan vadi se smjesa, na nju se stavi koma sir, mozzarele i oblikuje se kuglica, i onda brašno, jaje, mrvice, ulje i vadi se na nešto što upija masnoću. Pohaju se u dubokom ulju po tri minute sa svake strane, pa još jednom.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Dobar tek.


Lu-lu

Apšmalcani karfiol sa sezamom

Očistite i operite karfiol (ili brokulu ili mahune),
stavite kuhati u zakuhalu i posoljenu vodu,
čim omekša (maksimum 5 minuta) izvadite i
stavite u zdjelu hladiti.

U maloj posudi zagrijte malo ulja, dodajte jušnu žlicu prezli i miješajte da ne zagori.

Kad se prezli počnu pržiti (cvrčati i "kipiti") ubacite jušnu žlicu sezamovih sjemenki pa propržite još malo i prelijete preko skuhanog povrća.

Ostavite ohladiti i uživajte!

(normalno da ovo može biti prilog, ili predjelo ili među jelo, meni je to ručak)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Jane

Tijesto salata

Sad će ispasti kako ja kuham samo neke zbrčke i brzance, ali eto, kako je nažalost prošla sezona tikvica i patlidžana, mogu napisati recepte, ali ne mogu poslikati pa onda pišem ono za kaj mislim da je fora, a upravo sad kuham
Ja sam ovo nazvala jednostavno (jer je jednostavno) belj

TIJESTO SALATA

za dvije osobe:
- trebalo bi vam biti dovoljno 1/2 paketa tijesta (dakle 20-30 dkg,ali ak vam je apetit veći možete sve podebljati)
po izboru ili kaj imate doma (školjke, šarafi, pužeki, mašleki, rezanci... ja najviše volim trobojne "školjke")
- 4 do 5 jaja
- 4 do 5 hrenovki (1 paketić, ali možete svega staviti po želji i ukusu, a vegetarijanci jednostavno izbace hrenovke ili ubace tofu)
- paketić majoneze
- žlica senfa
- papar, začini za salate (po želji)
- kiseli krastavci (po želji)


Priprema:

1. Skuhajte jaja (tvrdo) i hrenovke pa jaja ogulite i sve narežite
2. Skuhajte tijesto
3. Pomiješajte tijesto i ostale sastojke za začinima i ostavite da se ohladi
4. Dodajte majonezu i senf i male kisele krastavce narezane na četvrtine
5. Promiješajte
6. Dobar tek!


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket (op.a. na slici tagliatelle sa špinatom)


Mi obično ovo jedemo uz kisele paprike (ako su u salati krastavci onda uz krastavce), ali možete i uz sezonsku salatu.

Kako ovo radim kad nemam vremena (a tako je uopće i nastao recept, u gužvi i cajtnotu) obično prije toga još zbrzam i juhu iz vrećice.

Imate li slučajno "pravu" u frižideru, još bolje :))

Jane

Blitva s krumpirom i škarpina

Pretpostavljam da ste svi prije ili kasnije radili nešto ovakvo za ručak, no uvijek je dobro vidjeti i znati kako rade i drugi. Dakle, škarpina uz blitvu s krumpirom na Banditin način.
Jedina stvar koju vam ne mogu konkretno reći su točni omjeri jer stavim blitve koliko imam (što više, to bolje) i krumpira otprilike odokativno (zavisi koje su veličine).

Krumpir s blitvom

Krumpir ogulim i narežem na male kockice. Stavim kuhati u posoljenu vodu. Dok se on kuha, očistim blitvu tako da odvojim zelene listove od tvrdog korjena i one žile u sredini. Sve osim listova bacim. Jedno sam vrijeme stavljala uz krumpir kuhati i te žilice sitno nasjeckane jer mi ih je bilo žao baciti, međutim odustala sam jer su pomalo staklaste koezistencije kad ih se zagrize (nešto kao nedovoljno kuhani krumpir) i to mi se nije svidjelo.

Image Hosted by ImageShack.us


Nakon što je krumpir kuhan, iz vode ga izvadim pomoću rupičaste žlice u posebnu posudu, poslije čega u krumpirovu vodu uronim blitvu i ostavim je kuhati dok ne uvene i postane mekana.

Image Hosted by ImageShack.us


Ocijedim je iz vode i premjestim na dasku za rezanje gdje je nasjeckam na sitne komadiće.

Image Hosted by ImageShack.us


Za to vrijeme, na štednjaku se u velikoj tavi topi kocka maslaca (po mogućnosti slanog) na kojeg bacim nekoliko češnjeva zdrobljenog češnjaka.

Image Hosted by ImageShack.us


Kad češnjak pusti svoj miris, u tavu ubacim narezanu blitvu i posipam je vegetom miješajući. Nakon što blitvu prožmu okusi maslaca i češnjaka što znači za otprilike 7 minuta, u tavu stavim i krumpir te ga lagano promiješam da se sjedini s blitvom.

Skinem s vatre i obilno posipam maslinovim uljem. Premjestim u zdjelu.

Škarpina
Jedno pakovanje škarpine (dva komada ribe) stavim u mikrovalku na odmrzavanje. Uključim fritezu. Odmrznute komade škarpine operem pod vodom i očistim od eventualnih nečistoća. Peraje odrežem škarama jer su otrovne. Preporučam rukavice jer ruke kasnije smrde kao kuga.

Svaki komad ribe narežem na tri dijela i dobro ga istrljam Vegetom Twist za ribu (plava bočica) te ostavim nakratko stajati (idući put kad budem radila, škarpinu ću prerezati uzdužno, izvaditi kost da ostane filet, lakše je za jesti a i bolje se može začiniti).

Komade uvaljam u mješavinu brašna, crvene paprike i soli te ubacim na desetak minuta u fritezu.

Image Hosted by ImageShack.us


Izvadim ih na tanjur na koji sam stavila salvetu kako bi upila suvišno ulje i poslužim uz blitvu.

Dobar tek!

la Bandita Banditić

Kvrguša

je jelo koje dolazi iz susjedne nam države Be i Ha. Kako ne bi pomislili da sam za isto čula tek udajom u familiju u koju sam se udala, reći ću vam da je Kvrguša zaprav iz onog Be dijela sretan.
Ovo jelo sadrži meso, u zemlji ćevapa teško je ostati ravnodušan na isto, i to pileće.

Za Kvrgušu vam je potrebno;
- 2 jaja
- brašno
- mlijeko
- sol
- komadi pilećeg mesa
- margarin
- kiselo vrhnje
Image Hosted by ImageShack.us

Od jaja, brašna, mlijeka i soli napravite tijesto - tijesto ne smije biti pregusto, tek za nijansu do dvije gušće od tijesta za palačinke, no opet se mora lako izlijevati. Pregusto tijesto znači i pretvrdu Kvrgušu.
Image Hosted by ImageShack.us

Protvanj, onaj okrugli za burek, namastite margarinom, potom u njega izlijte tijesto.
U tijesto posložite predhodno nasoljene komade pilećeg mesa. Na svaki komad stavite i pola male žličice margarina (može i cijelu ako ne zbrajate kalorije).
Image Hosted by ImageShack.us

U pećnici pecite oko sat vremena na 200 stupnjeva.
Image Hosted by ImageShack.us

Kad se Kvrguša pozlati odozgora, a vilica zabodena u tijesto ostane suha - Kvrguša je gotova,
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
točnije, malo fali da bude. Kako bi dobila okus koji ju čini posebnom, potrebno ju je premazati kiselim vrhnjem i zapeči u pećnici još koju minutu.
Image Hosted by ImageShack.us

Ako vrhnje ne volite, može i bez njega, no vrhnje malo omekša površinu tijesta i daje mu jednu kiselu notu što u kombinaciji s ostalim okusima daje rezultat vrijedan kušanja!

Dobar tek vam želim!
Mo'šmislit


Povrće i tofu u woku

Kako sam vegetarijanka, nadam se da nitko ne očekuje kako ću postati recepte s mesom.
Meat is murder!
Evo, rekla sam, spasila dušu svoju i više to neću govoriti.

Osim što sam vegetarijanka, jako volim jesti i volim jesti fino, tako da sam nakon odluke da posve izbacim meso iz prehrane unatoč nedostatku sastojaka iz raznoraznih razloga bila primorana sama osmisliti dosta recepata za vegetarijance koji su istovremeno i ukusni i hranjivi. Danas već postoje razne kuharice za vegetarijance pa ih i sama imam nekoliko ali u njima ima sastojaka koje je kod nas, čak i u Zagrebu, jako teško nabaviti a ako ih ima onda su jako skupi.

Jedan od meni najdražih recepata i jedno je od prvih jela koja poslužujem i mesožderima u mome domu je povrće i tofu iz woka.

Ako wok nemate, a znam pouzdano da ga dosta naših kućanstava nema, nabavite ga, višestruko će vam se isplatiti. Nabaviti ga možete u većini supermarketa po cijenama od 70 do 400 kuna, ovisno o količini popratnih dijelova te kvaliteti metala od kojega je pravljen. Izbjegavaju wokove obložene teflonom (ne sjećam se zašto, ali zapamtila sam da ne valjaju).

Kao što vjerojatno već i znate, wok je idealan za pripremu povrća: ono se u woku prži na visokoj temperaturi, ali relativno kratko, pa ostaje ukusno i hrskavo, puno vitamina.

Ovaj moj recept idealan je za improvizaciju sa najrazličitijim vrstama povrća, obično s onim što imate u frižideru uz eventualnu kupovinu još nečega.
Pazite da povrće koje raste ispod zemlje pržite duže od onoga koje raste iznad zemlje!
Isto tako, uvažite savjet iz makrobiotičke kuhinja kako je sve povrće najbolje rezati na trakice ane na kolutiće kako je uvriježeno, jer se na taj način ne prekida tijek energije unutar povrća i povrće ostaje ukusnije i ne gubi na kvaliteti. Znam da to zvuči bedasto i ni sama nisam sigurna jesam li dobro pojasnila ali dobar savjet koji usto ne košta puno vremena ni živaca uistinu nije naodmet.

Napisat ću vam recept onako kako danas pravim ovo jelo, ali imajte na umu da se i odabir i količina sastojaka mijenja ovisno o tome što mogu nabaviti odnosno o onome što već imam u hladnjaku i bojim se da bi se moglo pokvariti, ali tako rade sve prave domaćice, zar ne?!


Sastojci:

6 žličica ulja (maslinovog ili Omegol)
350 g poriluka
1 mrkva
2 (mlada) luka
250 g tofua (meni je najukiusniji dimljeni, a s time se slažu i mesožderi)
250 g šampinjona (ili recimo 4 shitake gljive)
100 g baby kukuruza (ili limenka običnog slatkog kukuruza)
1 svježa rog paprika i 1 babura paprika
3 tikvice manje
1 žličica mljevene crvene paprike
4 žlice sojinog umaka (preferiram shoyu ali može i neki drugi)
1 žličica šećera
30 ml sherrya
75 g indijskih oraščića ili kikirikija
300 g riže (najukusnija mi je smeđa riža)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Priprema:
Na vruće ulje dodajemo očišćen i narezan poriluk, mrkvu očišćenu i narezanu na trakice, na kolutiće narezan bijeli dio mladog luka ili stari crveni luk, na trakice narezane gljive, sol, baby kukuruz, te očišćenu i na kockice narezanu svježu crvenu i žutu papriku. Uz često miješanje, dovoljno je 15-20 minuta kuhanja. Nakon toga smanjimo vatru na pola, sve zajedno polijemo sherryem i začinimo šećerom i mljevenom crvenom paprikom. Dodajemo tikvice narezane na trakice i tofu narezan na kockice. Tako ostavimo da krčka još 5 min i pred kraj dodajemo zeleni dio mladog luka narezanog na kolutiće, indijske oraščiće ili kikiriki i umak od soje. Još jednom sve izmiješamo, poklopimo i ostavimo da stoji nekih 10 min da se svi sokovi spuste i okusi prožmu. Poslužujemo uz kuhanu rižu.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Nadam se da vam vegetarijanski recepti u mojoj prezentaciji neće biti odbojni i da ćete si dati truda i pokušati nešto od ovoga i pripremiti. Vjerujte, nećete požaliti.

U slast!

Tedica Kuharica

Malo krumpira za sredinu tjedna

Okrenulo se kolo na mene.
Danas Vam Gali daje jeftin i polu brz recept za dobar tek.
Poseban je okus ovoga jela i upozoravam da ga radite onoga dana kada ga i mislite jesti.
Nije jedno od onih jela koje možete spraviti pa Vas može dočekati i sljedeći dan.

KUHANO-PEČENI KRUMPIR
Ogulite krumpir te narežite na kockice srednje veličine.
Uzmite protu, malo je namažite uljem i naslažite krumpir u nju.
Na njega možete stavite VEGETU za krumpir ili sasvim običnu vegetu.
Nemojte pretjerivati sa običnom vegetom da Vam jelo ne bude preslano.
Nakon toga naslažite listiće sira, bilo kakve, možete i kupiti takozvani zamjenski ili
biljni sir te umjesto listića možete naslagati i njega. Koliku količinu sira će te staviti ovisi samo o tomu koliko jako volite sir.
Sve to zalijte vrhnjem za kuhanje i umakom parmezan ili beshamel (jesam to dobro napisala?)

Stavite u pećnicu i pecite na 200 stupnjeva nekih 40 minuta. Samo upozoravam da ponekad morate zaviriti u pećnicu i promiješati jelo jer vrhnje ima neugodnu naviku kipiti….

Jelo je fino i dosta zasitno, a ako ste jedni od onih koji moraju jesti meso, preporučam da večer ranije stavite pileće ili pureće bijelo meso u mlijeko te ga zajedno sa krumpirom
pečete u rolu. Naravno naslažite meso na krumpir.
Sastojke stavljajte po vlastitoj volji. Koliko čega volite, ali ipak pripazite da krumpir ne bude „na suhom“

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Ako niste znali pureće ili pileće bijelo meso, ako neko vrijeme stoji u mlijeku, dobije puniji okus i veoma je prhko kada se jede.

Nemojte zaboraviti na salate koje su pune vitamina i željeza, a izbor istih za ovo jelo ovisi samo o Vama.

Dobar tek…

Lažna gužvara

Sve je počelo gotovo svakodnevnim čavrljanjem grupice divnih mladih žene i moje malenkosti.

Kako to među ženama biva, nakon reda tračanja i reda smijanja ide red ozbiljnih pitanja.

Ponekad, sigurna sam, onima koji dolaze na gotova izgledaju prozaično i banalno.
Nama su, pak svakodnevna briga, tema za razgovor, a opet i višestruki izvor radosti.

i žalosti ponekad... kad nismo dovoljno hvaljene i cijenjene ili kad nekome nije fino ono što smo skuhale.

Opet, ako je prefino pa neželjene rezultate nađemo na bedrima, hm... blago rečeno nismo ni tada previše sretne.


Uglavnom, čavrljajući tako, gotovo svakodnevno se pojavi pitanje (nekad dilema, a nekada vapaj):

-što ćete danas kuhati?
-na koji još način mogu spremiti ovo ili ono povrće?

Ne znam da li je to zato jer imam najviše odigranih kulinarskih utakmica u nogama ili zato što volim kuhati, ali dvije drage blogerice istovremeno su viknule: "A što ti ne bi otvorila blog s receptima?"

Pa je onda jedna od njih dodala: "Ako neka od nas skuha nešto stvarno jako fino, smijemo li i mi dodati svoj recept?"

I kako je žabu teško natjerati u vodu, tako je i mene "teško" natjerati da dijelim s vama recepte!
Uostalom probajte njima dvjema reći "ne"! ;))

Ime je bilo puno veći problem, jer ona zgodna su bila zauzeta, logično.
Neka posebno simpatična nažalost nisu dolazila u obzir iz subjektivnih razloga pa je, eto, prošlo ovo jednostavno zato jer sam ovaj recept nedavno nekome slala pa je bio više manje spreman.

A uz spreman prvi post i prvi recept, logično je onda i ime baš tog jela.


Pripremite se na razna jela, i mesna vegetarijanska i makrobiotička, "pripremljiva" u mikrovalnoj i u običnoj pećnici, a oko blagdana će biti i kolača i delicija.

No ono što mene svakodnevno vodi u pripremi ručka i zapravo mi je najveći izazov je napraviti ukusan, hranjiv uravnotežen obrok, za što manje vremena i što manje novaca.
I uspijeva mi!

Doduše, priznajem poraz, tu i tamo kapituliram pred muškim ukućanima i moram dodati nešto mesno...
Daleko od toga da meni meso nije drago, samo meni je dozvoljeno meso radi arome, a radi komada mesine.

Pustimo ipak sad teoretiziranje i bacimo se na praksu!

Za početak, nešto brzo, zasitno, jeftino, jako fino i ne baš dijetalno, ali bez mesa...



LAŽNA GUŽVARA

6 - 7 debljih kora za savijaču (ili tanjih, nije baš bitno; kakve imate doma ili na kakve naiđete u dućanu)
2 jaja
2 jogurta (u čašici ili 3- 4 dl tekućeg)
1 kiselo vrhnje (u čašici, nikako ne ono za kuhanje jer je pre rijetko)
1/2 čašice ulja
1 i 1/2 čašica mineralne (upotrijebite čašice od jogurta kao mjeru)
prstohvat soli
na vrh kavene žličice šećera

Ja ovo jelo slažem u vatrostalnoj posudi i pečem u mikrovalnoj pećnici.
No, možete raditi i u limu (tepsiji, protvajnu, brotvanu) i peći u normalnoj pećnici, bit će vam još hrskavije i sličnije bureku od sira.


1. pripremite namirnice i posudu

2. sve namirnice ubacite u zdjelu:
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

3. dobro promućkate:
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

4. sada uzimate jedan po jedan list tijesta, lagano ga zgužvate u ruci, umočite u smjesu i slažete u posudu:
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

5. tako umačete sve listove (njih 6 ako je za dvoje ili kao predjelo, a cijeli paket ako vas je više) i preostalom smjesom prelijete "složenac":
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

6. poklopite i ubacite u mikrovalnu na 600, 25 minuta, u normalnoj pećnici s ventilatorom isto 25 minuta na 250 stupnjeva a bez ventilatora oko 40 minuta, ali oslonite se na ono što vidite - kad se zakori, zarumeni, zazlati, gotovo je!

Ako radite u poklopljenoj posudi, dobro je zapeći još 5 minuta bez poklopca.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Izvadite, razrežete, poslužite, papate!


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Dobar tek!


Ovo jelo možete poslužiti kao predjelo za veće društvo (sve pripremite pa kad društvo stigne samo uključite mikrovalnu) ili za ručak za dvije osobe.

Poslužite odmah po pečenju, još toplo, jer se kasnije malo splasne i nije više tako hrskavo.

Ipak i hladno je fino ;)


p.s. cijena za dvije osobe (ne računajući struju i trud) oko 30 kuna thumbup !


Jane

- 12:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>